Better In Time

There was an error in this gadget

Followers

Monday, February 22, 2010

**bas oO bas**


Eloooo.. Bertemu kembali di entry yg baru.. Hikhik.. Actually ade banyak bende aku nak share kat sini.. Tapi akan ku cerita di lain entry yek.. Okes, back to the title.. Last saturday, I on my way to Kajang.. Naik bas.. Bas ape terpaksa dirahsiakan.. *taknak kena saman* Perjalanan aku smooth jek dari Tganu pada pagi itu.. Semua berjalan dengan lancar.. Just jalan yg bas tu lalu jek yg sedikit berbeza.. Tapi still everything ok.. Then setibanya di terminal bas Kuantan, 1 of the driver tanya kitorang yg kat dalam bas tersebut.. Either nak follow dorang or turun kat terminal tu tuk makan, solat dan sebagainya.. Kol1.30 bas tu akan datang amek kitorang balik.. Disebabkan takde sorang pun yg turun mase tu *maybe ade sorang guy yg turun* so aku pun tak turun dari bas tersebut.. Bcoz mase tu 1 of my old fren pun ade dalam bas tu dan die tak turun.. So I follow her..

Then bas tersebut bergerak.. Bergerak tanpa para penumpang tau ke mana arah tuju bas tersebut.. Tiba2 bas tu masuk ke kawasan perumahan.. Masa tu aku dah confuse dah.. *bas ni nak gi mana sebenarnye?* Lastly, bas tu berhenti kat satu workshop.. Pakcik bas tersebut pun suh kami sume turun dari bas tersebut krn pomen nak cek bas tuh.. Rupa2nya bas tu rosak.. Tak silap aku die nye brek pecah.. Kat tayar belakang.. Aku mase tu terus sentap.. Tadi kemain laju jek pakcik ni bawak bas.. Gerun aku jap.. Alhamdulillah takde pape.. Then, pomen tu cakap tak sempat siap by 1.30pm.. So, pakcik2 bas tersebut pun berjalan menuju ke kedai makan..


bas yg rosak yg berada di situ..

keje aku semasa menunggu bas siap dibaiki

Me and my fren mase tu tak pikir pape lagi.. Just pikir bas tu akan siap dibaiki tak lama.. Then , the pomen cakap kat kitorang lama lagi and suggest kitorang gi isi perut dulu.. Aku mase tu tak lapo lagi.. Becoz aku dah makan roti mase dalam bas sebelum tu sebab terlalu lapo.. And aku plan nak makan bersama2 Atirah je bila sampai di Kajang nanti.. Pastu me and my frenz nie gi la makan.. Tiba2 sume penumpang tersebut menjadi kwn.. Hehe.. Mase tu aku just pikir the bus akan siap tak lama lagi and aku akan sampai ke kajang tak lebih dari kol8 mlm.. Tunggu punya tunggu, kol3 pakcik bas tu cakap dah bole naik dok dalam bas berehat dan bas ganti akan sampai.. Kitorang pun naik la bas tu ngan perasaan sedikit excited dan lega.. Dalam dok tunggu tu, aku sempat melelapkan mata.. *dan agi tu* mase tu aku dah col Atirah gitau die pasal kerosakkan bas tersebut dan mase tu aku dah buat plan B if aku sampai ke Kajang tu sangat lambat dan mencecah jam 10 dan ke atas.. Atirah suggest aku mintak tolong Fasya, my old fren kt matrix dulu tapi Atirah akan ikut.. Then, settle yg tu.. Aku pun melelapkan mataku....

Aku terjaga dari tido ku itu dan jam menunjukkan kol4 lebih mase tu.. Aku berkata2 la dalam hati *mana bas ganti ni, takkan dah sejam lebih tak sampai agi* Aku pun gi la kat my fren yg dok depan tu.. Tanya kot2 ada perkembangan terbaru.. Actually aku merasa kelaparan dah mase tu.. Bcoz aku tak makan tghari.. My fren pun gi la tanya pakcik bas tu brape lama agi bcoz kami tak solat agi.. Pakcik tu cakap dalam setengah jam agi.. So, kitorang tak jadi gi.. Pas beberapa minit, pomen cakap, ade byyyykkkk bende yg rosak.. Rosaknye bertambah2.. Paling kurang akan siap dalam mase 3jam.. 3jam tu!! Aku dah macam naik gile mendengarnye mase tu.. Kami pun membuat keputusan tuk pegi makan and solat.. Memandangkan aku dah sangat lapo.. Solat, makan.. Dalam jam 7 pakcik bas tu gitau bas dah siap.. Dalam kol7 lebih bergerak dari Kuantan..

Bas bergerak jek, aku takleh tido dah.. Aku ade 1 perasaan yg mengerunkan.. Aku pikir bukan2.. Tuk tidak pikir bukan2, aku terpaksa berangan2.. *silap tu, bukan terpaksa, memang suke berangan2 pun, hehe* Bas tu berhenti kat Gambang seperti yg dijanjikan oleh pakcik bas semasa di terminal Kuantan.. Ingat tak aku cita tadi yg 1 guy turun kat terminal tu? Aku tak tau macam mana guy tu.. Sebab pakcik tu tak patah balik ke terminal and amek die blk..

At last, dalam kol11 lebih, sampai la aku kat Kajang.. Sebelum tu bas tu berhenti somewhere yg aku tak tau katne tuk tukar bas lain.. Kami semua terpaksa naik bas lain coz rupa2nye bas tu tak recover sepenuhnye pun lagi dari kerosakkan yg dialami.. Naseb baik tak jadi pape dalam perjalanan tu.. Alhamdulillah.. Malam tu oleh kerana aku dah sampai lewat, aku ngan Atirah terpaksa bermalam di rumah Cik Fasya..

To Cik Atirah dan Cik Fasya, tqvm guyz sbb sudi amek aku malam tu.. Kalau tak, tak tau la aku camne malam tu.. Hukhuk.. Nanti aku blanje korang tgk wayang yek.. Hehe.. Ni la 1st time aku mengalami perkara sebegini walaupun sebelumni aku dah penah melalui kes bas rosak ni tapi tak penah aku tunggu bas siap baiki camni.. Huhu..

Till then guyz, daaaaaa XOXO..

2 comments:

lady elle said...

mane wayang nye!! nk tgk wayang!! nk tgk wayang!! hahaha~

aiSya iRa said...

hehe...
kn kt dos tgk td...
ahd nie kt tgk plok yek...
mcm pjuk adik aku plok...
hahahaha