Better In Time

There was an error in this gadget

Followers

Saturday, July 3, 2010

**meMoriAL**

Salamz.. Agak lama aku tak update blog ku ini.. Masa mencemburui aku tuk meng'update'nye.. rosak bahasa huhu.. Actually bukan tu perkara yang aku nak update kat sini.. Saje je iklan.. huhu..

Cuti aku kali ni adelah cuti yg agak meletihkan dan menyedihkan bagi aku.. On 29 April aku balik umah dari UPM ngan girangnye.. Sbb dah abih final dan dah sgt lame tak balik umah.. Dalam keseronokkan tu rupa2nya akan berlaku satu kesedihan yg teramat sgt dalam hidop aku sekeluarga.. Pada 4 Mei pagi2 aku bangun tido aku diberitahu tokki aku sakit perut dan mi ngan pa aku pun pegi ke umah nye.. Sehari sebelum tu pakcik aku dah call aku mintak aku hantarkan tokki ke KTS tuk appointment X-tray die.. Then on dat day, disebabkan tokki aku sakit pada malam tu, makcik aku amek cuti dan teman aku dan tokki ngan nekde ku ke KTS.. Pas X-tray, amek darah, cek urine, doc cakap tokki aku ade jagkitan kuman pada paru2 dan hati.. Hati sedikit bengkak.. Tapi belum dianalisa sepenuhnye oleh doc.. Jam 12 tokki aku kena pegi sane balik tuk dptkan keputusan sebenar.. Tokki aku risau pas doc ckp camtu dan die ckp kt aku kot2 die kena kanser hati.. Aku gitahu die kita tunggu keputusan doc cmne dulu.. Then, didapati tokki dijangkiti kuman pada paru2 dan radang hati yg tak teruk.. Lega kami sekeluarga masa tuh..

Then on 8 May, tokki aku sakit perut dan tak dapat tido.. Jam 1 pagi my parents and adik beradik die hantar tokki ke hospital.. FYI, tokki aku tiap2 tahun pegi hospital dan die tergolong dalam warga sihat.. Tak penah sakit teruk except buasir.. Buasir pun tak penah kena warded.. Ahamdulillah.. Malam tu, tokki aku for the first time warded.. Doc tahan tuk analisa pe yg patut.. On the following Thursday, tokki aku di CT scan.. Mase tuh, dah X-tray and doc dah cakap kt ktorg yg kemungkinan tokki nye hati ade nanah atau ketumbuhan.. Kalau nanah doc akan tebuk buang terus tapi if ketumbuhan ade 2 condition which are early stage still blh buang kat hospital selayang or late stage dah tak leh buat pe means cancer.. Mase tu kami sekeluarga lemah emosi seketika.. Tapi mujur la doc yg merawat tokki sgt bagus in psychology dan pandai make us feel better.. The following week, doc bagitau yg tokki mengidapi kanser hati tetapi doc tak dapat kenal pasti stage berape dan dirujuk ke pakar di hospital selayang.. Mase tu tokki aku nampak down.. Terkejut ngan penyakit die.. Tapi die hanye tau die ketumbuhan.. Kami merahsiakan sbb tokki aku lemah semangat dan sgt tak bagus tuk patient yg mengidapi cancer rase tertekan.. Lusa nye, doc bagitau kami tokki nye kanser dah stage 4 dan tak dapat di operate lagi.. Lemah lutut aku mase tu dengar doc cakap camtu tapi alhamdulillah kami redha.. Doc tak bagitau tokki yg die ade kanser sbb doc serah kat anak2 tuk bagitau.. Doc just ckp kat tokki bahawa doc tak dapat operate bcoz of age tokki yg dah 73 takut antibodi tak larat nak tahan.. Then, on the next day tokki nak balik umah dan doc bagi surat bertulis bahawa die dapat masuk hospital bila2 masa je dan ubat pain killer tampal dibekalkan tuk ketahanan badan die melawan penyakitnye itu..

Almost seminggu die dok umah, die kena cirit-birit bcoz of terlalu banyak makan ubat tuk buang air besar.. Mase tu kami dah stat berdebar sbb doc dh bagitau nanti akan tiba satu tahap yg mana tokki akan tak dapat mkn, vomitting dan tak kan keluar apa2 dari badan die.. Tapi alhamdulillah mase tu die still dapat berjalan, mkn lagi.. And doc dah bagitau yg akan tiba satu masa perut die akan buncit, kaki sembab, mata dan badan kuning dan lastly koma.. Mase tu kaki die dah sembab.. Sgt sedh tgk keadaan tokki mase tu.. Asek tahan sakit.. Disebabkan cirit-birit die jadi lemah sbb tak dapat makan.. Then, my parents, uncles and aunties pun suggest pegi hospital tuk masok drip.. Mase tu tokki warded for the 2nd time.. Pastu tokki mengalami bleeding yg sgt teruk dan didapati buasir die yg lama pecah.. Mase tuk perasaan kami hanya Tuhan yg tau.. Sgt sedih tgk tokki tahan sakit.. Mase bleeding tu die sedar.. Dan bleeding tu berpanjang sehingga minggu terakhir tokki di hospital.. Mase tu tak tergambar perasaan kami.. Pada hari Sabtu 12 Jun tokki didapati nazak.. Oksigen dalam badan die semakin berkurang.. Doc tanye kami sekeluarga nak pakai mesin.. kami sekeluarga tolak dan redha sekiranye tu dah ajal die.. Alhamdulillah pastu keadaan tokki dh ok..Tapi wyar sane sini.. Mase tu doc dah nasihatkan kami supaya jgn tinggal tokki dan bacakan yasin tuk die..

Seminggu berlalu dan pada hari Khamis 17 Jun tokki nak balik umah.. Doc pun dah tak dapat nak wat apa2 dah mase tuh.. sepanjang tokki kat hospital die still solat walaupun dah tak dapat bangun dan die selalu berpesan kat kami supaya jangan menangis.. Menangis ibarat kami tak redha pemergian die.. Sayu aku ingat kata2 tokki.. Die dah tau masa die akan tiba.. Tokki jugak dah bagitau die akan meninggal hari Sabtu tapi kami tak terfikir sangat mase tu.. Dan pada 19 Jun 2010, jam 12.40 tghari tokki menghembuskan nafas terakhir di depan mata aku.. Tak tergambar ngan kata2 betapa sedihnye kami.. Cuti semester 3 bulan nie merupakan cuti yg memberi kenangan yg tak akan aku lupakan dan sgt banyak memori tokki.. Doc ade sahakan bahawa tokki dh 1 tahun sakit tp saat akhir baru dikesan.. Ia bermula ngan hepatitis B.. Tapi tak sedar.. Alhamdulillah perjalanan tokki aku lancar.. Walaupun sakit die teruk tapi alhamdulillah muka tokki tak penah berkerut menahan kesakitan.. Alhamdulillah.. Semoga roh tokki Wan Nawang @ Wan Awang bin Wan Chik ditempatkan dalam kalangan orang2 beriman dan beramal soleh.. Amin..


Sunday, April 11, 2010

**tHe saMe tHing**

Aloo guyz!! Uit silap.. Salam.. *tlebih suda hik* Tiba2 je kan aku cam rajen nak update blog aku nie kan.. Mesti kwn2 yg mengikuti blog aku nie pelik *ade ke org follow? hehe*.. Actually aku kalau stress baru akan update blog.. sebab ape? sebab ngan blogging nie kadang2 dapat ilangkan stress tersebut.. stress ngan ape, tak perlu aku state terang2 kat sini.. *nanti kang ade yg trase haha*

Okes, actually aku cam terpikir la kan, sedih, gembira, stress, dan semua perasaan yg ade la kan sebenarnye mengikut diri ita sendiri kan.. kalau kita memilih tuk hepi, maka jadi la begini....

walaupun ape yg jadi kita akan hadapi ngan senyuman..

tapi kalau sebaliknye, kita memilih tuk jadi camni.....


maka kita akan terima semua bende ngan sedih..

kalau kita memilih tuk camni....


maka, buat la apa pun, kita akan tetap stress walaupun sesuatu bende itu boleh melepaskan stress..

JADI APA YG TERBAIK SEBENARNYA TERIMA LA SEGALANYA DENGAN..
jangan jadi cmni dah la yek..

(gambar2 adalah ehsan dr en Google)

p/s:: pilihlah mana yg anda mau.. semua tu akan mpengaruhi hidup anda sdiri.. so, pikir2kan dan selamat beramal..

**taK sangGop taPi tPaksa**

............................
............................
............................
*silent silent silent*

tanpa suara, terus diam seribu bahasa..
salah siapa??
salah aku??
salah 'kamu'??
salah 'dia'??
atau adakah salah semua??

semakin hari semakin keliru dibuatnya..
apakah, bagaimanakah, mengapakah??
semua persoalan bermain-main di fikiran..
bila otak ini berlogika, persoalan akan timbul..
kenapakah begini??
apakah yang terjadi??
tapi...

ade aku kesah??
lantak ko le nak tunggang terbalik pun..
tak kuasa aku nak fikir pasal orang yang tak pernah nak fikir pasal aku..
aku tak kuasa gak nak layan flow ko yang entah apa-apa tuh..
baek aku layan shin chan, tak saket sangat jiwa aku..

p/s:: sori entry kali nie cam nak melepaskan tensen.. aku dah tak larat nak layan ape org wt kat aku dah.. letih aku..

Tuesday, April 6, 2010

**nAk miNtak toLong!!**

Ai guyz!! Suda lame tidak mengupdatekan blog ini.. Actually i menerbitkan entry ini adalah untuk meminta nasihat daripada kwn2 sekalian.. Boleh tak kwn2 tlg senaraikan pro and cons dok umah sewa atau dok hostel u?? mana yg lebih baik yek??

segala pendapat anda i dahului dgn ucapan time kaseh.. hehehe..

Monday, February 22, 2010

**huTang taGGed**

Recently, aku kena tegged ngan one of my fren, Cik Atirah.. So, here it is..

1:Adakah anda rasa anda HOT?
Hot? Sangat hot.. Tapi last two weeks la.. Nie hot kt org eh.. Bukan hot yg lain.. Hehe.. Sebab ape aku hot? Biar la rahsia.. Hehe.. Yg penting skrang aku da tak hot dah.. Dah cold dah.. hehe..

2:Upload gambar kegemaran anda
Banyak nie gambar kegemaran.. hehe..


3:Cerita pasal gambar
Gambar nie diambil ketika aku menunggu my frenz memanjakan diri.. Hehe..

4:Bila kali terakhir anda makan pizza
Kali terakhir aku makan pizza adalah ari kamis yg lepas.. Nieha, my best buddy blanje.. Thanx nieha.. hehe..

5:Lagu terakhir yang anda dengar
Lagu terakhir yg didengar adalah Jai Ho by Pussycat dolls.. Special ringtone for someone.. Hikhik *gedik jap*

6:Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Aku kena siapkan assignment!!! Huhu.. Keje banyak tapi sempat berblogging.. Camne tu?

7:Selain nama sendiri anda dipanggil dengan nama apa?
Ecah.. Walaupun nama tuh ade sket sebutannye ngan nama aku, tapi takde orang lain panggil aku ngan nama camtu.. Except kawan2 kat UNIMAS dan Miros.. Miss UNIMAS so much!! Huhu..

8:Tag lagi 6 orang
1. Che Bai
2. Che A
3. Mr Apit
4. Ecah
5. Ida
6. Amira

9:Siapakah orang no 1 pada anda?
1 of my blogger fren.. Kenal die kat blog dan penah sekali jumpa die kat UTHM mase lepak kat kabin Che A dan Kak Ida..

10:kata sesuatu mengenai orang no 5
Aku merinduimu.. Lama tidak berjumpa!!!! uwaaaa

11:no 3 ada hubungan dengan siapa?
Ngan sape?? Tanya die sendiri.. Hehe.. Mr Apit sila balas tagged ini di tempat tuk mengomen yek.. Hikhik..

12:bagaimana pulak dengan orang no 4?
Dia merupakan my little cousin.. Sangat cute orangnye dan baru berumur 15tahun.. Kalau nak ngorat die kena ngorat aku dulu.. hehe..

13:Pesanan kepada orang no 6?
Mira, belajar bersungguh2 yek tuk UPSR.. Pastikan dapat 5A.. Yeah!!

14:Apa kelebihan yang anda nampak pada orang no 2?
Always give me gud advice and a gud listener.. Thanx dear for the advice before.. Hehe..


So, kepada yg telah di tagged, sila jalankan tugas anda.. Hehe..
XOXO

**bas oO bas**


Eloooo.. Bertemu kembali di entry yg baru.. Hikhik.. Actually ade banyak bende aku nak share kat sini.. Tapi akan ku cerita di lain entry yek.. Okes, back to the title.. Last saturday, I on my way to Kajang.. Naik bas.. Bas ape terpaksa dirahsiakan.. *taknak kena saman* Perjalanan aku smooth jek dari Tganu pada pagi itu.. Semua berjalan dengan lancar.. Just jalan yg bas tu lalu jek yg sedikit berbeza.. Tapi still everything ok.. Then setibanya di terminal bas Kuantan, 1 of the driver tanya kitorang yg kat dalam bas tersebut.. Either nak follow dorang or turun kat terminal tu tuk makan, solat dan sebagainya.. Kol1.30 bas tu akan datang amek kitorang balik.. Disebabkan takde sorang pun yg turun mase tu *maybe ade sorang guy yg turun* so aku pun tak turun dari bas tersebut.. Bcoz mase tu 1 of my old fren pun ade dalam bas tu dan die tak turun.. So I follow her..

Then bas tersebut bergerak.. Bergerak tanpa para penumpang tau ke mana arah tuju bas tersebut.. Tiba2 bas tu masuk ke kawasan perumahan.. Masa tu aku dah confuse dah.. *bas ni nak gi mana sebenarnye?* Lastly, bas tu berhenti kat satu workshop.. Pakcik bas tersebut pun suh kami sume turun dari bas tersebut krn pomen nak cek bas tuh.. Rupa2nya bas tu rosak.. Tak silap aku die nye brek pecah.. Kat tayar belakang.. Aku mase tu terus sentap.. Tadi kemain laju jek pakcik ni bawak bas.. Gerun aku jap.. Alhamdulillah takde pape.. Then, pomen tu cakap tak sempat siap by 1.30pm.. So, pakcik2 bas tersebut pun berjalan menuju ke kedai makan..


bas yg rosak yg berada di situ..

keje aku semasa menunggu bas siap dibaiki

Me and my fren mase tu tak pikir pape lagi.. Just pikir bas tu akan siap dibaiki tak lama.. Then , the pomen cakap kat kitorang lama lagi and suggest kitorang gi isi perut dulu.. Aku mase tu tak lapo lagi.. Becoz aku dah makan roti mase dalam bas sebelum tu sebab terlalu lapo.. And aku plan nak makan bersama2 Atirah je bila sampai di Kajang nanti.. Pastu me and my frenz nie gi la makan.. Tiba2 sume penumpang tersebut menjadi kwn.. Hehe.. Mase tu aku just pikir the bus akan siap tak lama lagi and aku akan sampai ke kajang tak lebih dari kol8 mlm.. Tunggu punya tunggu, kol3 pakcik bas tu cakap dah bole naik dok dalam bas berehat dan bas ganti akan sampai.. Kitorang pun naik la bas tu ngan perasaan sedikit excited dan lega.. Dalam dok tunggu tu, aku sempat melelapkan mata.. *dan agi tu* mase tu aku dah col Atirah gitau die pasal kerosakkan bas tersebut dan mase tu aku dah buat plan B if aku sampai ke Kajang tu sangat lambat dan mencecah jam 10 dan ke atas.. Atirah suggest aku mintak tolong Fasya, my old fren kt matrix dulu tapi Atirah akan ikut.. Then, settle yg tu.. Aku pun melelapkan mataku....

Aku terjaga dari tido ku itu dan jam menunjukkan kol4 lebih mase tu.. Aku berkata2 la dalam hati *mana bas ganti ni, takkan dah sejam lebih tak sampai agi* Aku pun gi la kat my fren yg dok depan tu.. Tanya kot2 ada perkembangan terbaru.. Actually aku merasa kelaparan dah mase tu.. Bcoz aku tak makan tghari.. My fren pun gi la tanya pakcik bas tu brape lama agi bcoz kami tak solat agi.. Pakcik tu cakap dalam setengah jam agi.. So, kitorang tak jadi gi.. Pas beberapa minit, pomen cakap, ade byyyykkkk bende yg rosak.. Rosaknye bertambah2.. Paling kurang akan siap dalam mase 3jam.. 3jam tu!! Aku dah macam naik gile mendengarnye mase tu.. Kami pun membuat keputusan tuk pegi makan and solat.. Memandangkan aku dah sangat lapo.. Solat, makan.. Dalam jam 7 pakcik bas tu gitau bas dah siap.. Dalam kol7 lebih bergerak dari Kuantan..

Bas bergerak jek, aku takleh tido dah.. Aku ade 1 perasaan yg mengerunkan.. Aku pikir bukan2.. Tuk tidak pikir bukan2, aku terpaksa berangan2.. *silap tu, bukan terpaksa, memang suke berangan2 pun, hehe* Bas tu berhenti kat Gambang seperti yg dijanjikan oleh pakcik bas semasa di terminal Kuantan.. Ingat tak aku cita tadi yg 1 guy turun kat terminal tu? Aku tak tau macam mana guy tu.. Sebab pakcik tu tak patah balik ke terminal and amek die blk..

At last, dalam kol11 lebih, sampai la aku kat Kajang.. Sebelum tu bas tu berhenti somewhere yg aku tak tau katne tuk tukar bas lain.. Kami semua terpaksa naik bas lain coz rupa2nye bas tu tak recover sepenuhnye pun lagi dari kerosakkan yg dialami.. Naseb baik tak jadi pape dalam perjalanan tu.. Alhamdulillah.. Malam tu oleh kerana aku dah sampai lewat, aku ngan Atirah terpaksa bermalam di rumah Cik Fasya..

To Cik Atirah dan Cik Fasya, tqvm guyz sbb sudi amek aku malam tu.. Kalau tak, tak tau la aku camne malam tu.. Hukhuk.. Nanti aku blanje korang tgk wayang yek.. Hehe.. Ni la 1st time aku mengalami perkara sebegini walaupun sebelumni aku dah penah melalui kes bas rosak ni tapi tak penah aku tunggu bas siap baiki camni.. Huhu..

Till then guyz, daaaaaa XOXO..

Monday, February 15, 2010

**hooRayYYYyy**

Melihat drpd aku nye title itu sudah jelas menunjukkan bahawasanya aku sedang bergembira sekarang.. Haha.. Aku berada di umah yg aman lagi damai.. Tenteram tanpa memikirkan pape yg membebankan pikiran.. Cam banyak jek yg membebankan pikiran nye yek.. Hihi.. Kenapa aku aman, damai lagi tenteram? Sebab aku sedang berCUTI!! For a week.. A week cukup bermakna tuk aku merelaxkan pikiran ku ini dan tanak pikirkan pape masalah yg melanda diri ini.. Nak lupekan kejap sebelum menghadapinya lagi pas ini.. Huhu.. Relax2kan badan dan minda.. Tapi ade gak 1 thing yg aku nk hadapi je tiap2 ari tanpa bercuti.. Kalau bercuti yg tu aku rase aku boleh menjadi tidak berape siuman le.. Hihi..


Tapi dalam dok hepi nie actually ade gak bende yg tak brape nak hepi aku lalui pada cuti ini.. Agak byk gak le.. Ade beberapa.. Tapi biarla rasie.. Nak sangat mention kt cni tapi rasie plak yek.. Layan jek jiwa ku ini.. hehe.. Pape pun aku sangat berharap agar kehepian aku ini dapat kekal ke suatu jangka masa yg panjang dan aku harap wish aku come true tak lama agi.. Doakan aku yek kwn2.. Huuu...
Till then, daaaaa XOXO