Better In Time

There was an error in this gadget

Followers

Wednesday, January 28, 2009

** iF i wEre A bOy **






If I were a boy
Even just for a day
I’d roll out of bed in the mornin
And throw on what I wanted and go
drink beer with the guys
And chase after girls
I’d kick with who I wanted
And I'd never get confonted for it
Cause they stick up for me.

[Chorus]
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man.
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed

If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it's broken
So they think that I was sleeping alone
I’d put myself first
And make the rules as I go
Cause I know that she’d be faithful
Waitin’ for me to come home

[Chorus]

It’s a little too late for you to come back
Say it's just a mistake
Think I’d forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong

But you’re just a boy
You don’t understand (Yeah you don’t understand)
How it feels to love a girl
Someday you wish you were a better man
You don’t listen to her
You don’t care how it hurts
Until you lose the one you wanted
Cause you’ve taken her for granted
And everything you had got destroyed
But you’re just a boy

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This song makes me think dat we can't be each other (men -> women; women -> men).. Oso we can't understand each other so well dat's y prob raise in a relationship.. So we can't blame each other if sumting happen bcoz we dunnot understand each other well.. Bcoz we can't be her/him..




aiSya iRa

Tuesday, January 27, 2009

** hEpi tyme!! **

CNY oliday aritu, all my family members blk.. So cam agk excited sume blk umh.. Stat my bro n sis blk ari jumaat (23 Jan 2009).. ESknye tu, sabtu me n my sis da planning nk msk spagetti.. My sis ngidam nk mkn (bcoz jeles tyme aku da wt mgu sblm tu).. Then ktorg pn kuor g bli brg2 nk wt spagetti.. Mlm tu act ktorg d mkn2 kt umh our granny.. Die wat tahlil sket..


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Then the next day, Sunday, ktorg xwtpe.. Just dok umh.. Tp mlmnye ktorg jln2 kt bndar KT.. Br aku tau KT skng not the old KT.. Kt skng dh agk maju la dr dl (the old KT just a town, small town).. Maybe bcoz Kt da jadi bandaraya kot.. Dh byk gk la pkmbangan kt cni.. Da d secret recipe, noodle station.. Xcam dl2 la.. Xde bende sgt kt cni smpikn klu kwn2 aku dr luar dtg aku xtau nk bwk dorg g mn (except beach huhu.. 2jelah port lepak aku slme neh.. huhu).. Mlm2 gk nmpk la kemeriahan CNY yg slame neh aku xprsn.. Aku smpi xsmpt nk snap gmbo bcoz aku tnganga tgk kemeriahan CNY kt Kg Cina.. Nie antare gmbo yg smpt aku snap..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Then, Monday ktorg d kduri kt kg.. 2Kduri kwen.. Dat day rmai sgt2 org dkt Shell.. Sume plat luar yg kau tgk.. Mknenye rmai gk la org Ganu yg merantau ke negeri len utk keje n rmai gk org luar dtg Ganu bjln2 spena cuti skola.. hehehe..

tyme ktorg on the way g kduri..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Next day ktorg g picnic kt pantai.. Ktorg g dlm around 10 am cm2.. Ktorg g pntai kt blkg UMT+SMIA.. Best bcoz da lm xpicnic ngan family.. At last tcapai gk hasrat my pa nk bkhemah kt tepi pntai.. Hehe..



d iras xktorg?? hehe

xtau bende pe neh.. die bgrak2.. agk geli aku tgk.. hehehe

dak yg tkut air (same as me tyme kck2 dl hehe)

my parents.. (pa aku tsnyum puas slps dpt bkhemah di tepi pntai.. hehhe)


pantai tmpt ktorg picnic.. pantai tok jembal..

wif my sweet, luvly kazen.. mmuaahhh

Ptgnye aku kuor ngan my bestfren, idah.. Ktorg kuor mkn2 n smbg smpi xigt dunia.. Hehehe.. Xpuas jumpe rsnye.. Thanx dah bcoz u're always be there when i need sum1.. Hukhuk..
Then the next day ktorg g skolah lm ktorg.. Skolah yg dh ditukar nm nye (dr SMK Bandar --> SMK Dato' Razali Ismail).. Ktorg lepak kt blik kaunseling then sumting yg mgejutkan ktorg, ktorg tgk d scrap book yg d nm ktorg.. hehehe.. Trus t'igt zaman2 skolah dl.. Huhu..

tgu idah neh.. mn la dak neh.. hehehe

scrap book yg mgejutkan ktorg.. hehehe
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tulah peristiwa yg mgembirakan yg blaku tyme oliday CNY aritu.. To my beloved sis, jgn jeles.. Ktorg g picnic mg xdop.. hehe.. Till then, daaaaa....

aiSya iRa

Thursday, January 22, 2009

** seaRching.. seArcHing.. **

Keje.. Satu bende yg sgt2 mhantui aku akhir2 neh.. huhu.. Sume org mdambakan keje tak kira miskin atau kaya.. Tp prob xde keje neh blh mbiak.. Melahirkan byk agi prob lain..

Skng br aku tau betape sng tyme std.. Bkn sng pe, xyah nak pikir cam skng.. Tp 2la, tyme std dl kemain agi dok bsg lmbt abeh std la, xsabo nk abeh std la.. Tp skng aku dh rs sbnrnye mcari keje agi ssh dr std.. Agi byk yg kena kau pikirkan.. Ttg kt2 org len, ttg sumenye.. Tp 2la kn, btol kate org.. Manusia mmg xpernah bsyukur ngan pe yg dorang ade skng..

Skng aku maseh agi mcari.. Di mana aku dgr ade kekosongan sume aku try.. Wpn xbkaitan ngan field yg aku blajo.. Aku rs aku sgt2 perlu cube pe jek.. Xkire pe jek.. Janji aku dpt keje.. Gaji pn aku xkire brpe.. Rndh skali pn yg pling penting aku keje..

For those yg tgh blajo skng, enjoy la tyme std anda.. Bcoz once u hav finish ur std, korg akn sgt2 ltih pikirkan psl keje.. Jgn jadi cam aku neh skng.. huhu..


aiSya iRa

Sunday, January 18, 2009

** peraNgai, beHavior so On **

Gedik.. Aku rs rmai yg sgt2 pnh dgr pkataan tu and tau pe mksdnye+kt sp kt tuju.. Pada aku gedik neh xde slhnye.. 2sume sdiri nye psl la kn.. Tp yg aku xleh nk trime bl sesorg tu gedik tp xkena pd tmpt and xsesuwei utk die.. Very the *&%#$..

Sbnrnye aku d cite gk la psl org yg gediks xbtmpt n xsesuwei neh.. Aku rs cm xsesuwei sorg hamba Allah neh jd gedik (maybe bcoz of her/his attitude, appearance).. In my opinion, sum people sesuwei gedik and sum people sgt2 xsesuwei bergedik..

Satu agi jnis manusia yg aku xleh blah org yg slalu pji diri sdiri and pe yg die d.. As if she/he is the best person in the world la.. Kdg2 aku cian gk la kt org2 cmni.. Cian sbb kdg2 org mls nk dgr pe yg dicakapkan.. Agi aku geram klu cite bagai nk rak (especially sume bagus, perfect), last2 jumpe tgk sdiri yg slalu dipuji dan dipuja tu rupe2nye xseperti yg diceritakan.. Adoyai meluat gle.. huhu..

Tp tulah kan imposibble kt nak cari org yg perfect even myself pn.. Bagi aku pe yg penting kt jgn tlalu taksub ngan sesuatu bende (smpikn memuja sumting tu keterlaluan).. Besa2 sudei.. Xyah lbh2 dari fakta.. Nnt jd auta org meluat plak kn.. Renung2kan dan slamat beramal..


aiSya iRa

Friday, January 16, 2009

** kEje oo keJe **



Ari nie da 17 Jan 2009 yg mana kt da msok 17 ari dlm thn 2009.. Dan ngan itu da slame agk2 sbulan lbh aku da complete std aku and searching for a job.. Tp stakat arini aku xdpt panggilan dari mana2 pn.. Huhu so sad.. Dh mcm2 web aku buke utk cr keje and dh mcm2 kalnival kerjaya yg aku g.. Tpnye mgkin xde rezeki aku agi.. Huhu..

Then now aku still searching for a job.. Rmai gk kwn2+lect rekemen keje.. Tp sume luar Trg.. My parents xgalakkan sgt aku keje luar dr Trg bcoz for them aku kena cr experience kt cni dl br aku blh kuor keje luor dr Trg..

Skng sume bende aku try apply.. Keje+smbg std agi n so on.. Hrp2nye ade la rezeki utk aku akn dtg neh.. Smoge kedtgn thn 2009 neh mmudahkan segala urusan aku (life especially)..

Korg sume doakan aku dpt keje@smbg std pd mase akn dtg neh..

aiSya iRa

Tuesday, January 13, 2009

** coGnitive sciEnces **

Wat is Cognitive Science?

Soalan neh slalu org ty aku bl aku ckp aku blajo coz pe.. So kt cni aku explain sket la pe sbnrnye yg aku blajo..

Menurut Wikipedia (2009), Cognitive Sciences Studies can defined as the study of the nature of intelligence which it draws multiple empirical disciplines including psychology, philosophy, neuroscience, linguistics, anthropology, computer science, sociology and biology.Cognitive lak diambil dari word Cognition. Cognition nie adalah proses yg blaku dlm brain kt yg kt xtau cmne die blaku..

E.g: Katakanlah aku kena amek adek aku balik sekolah.. Pastu on d way aku g tu aku baru t'igt aku nye fon da abeh kedit.. So, aku akn cari kdai top up on d way then aku g amek adek aku kt skola die.. Kt cni kt blh tgk tujuan sbnr aku nk g amek adek aku kt skola.. Pastu aku nmpk kdai top up.. Ini dipanggil 'perception'.. Cmne die jadi, proses die kite xtau n kt xrase.. Sbnrnye complex proses perception kt dlm kt nye brain.. Then 'attention', bl aku on d way nk g amek adek aku tu aku nmpk mcm2.. Tp attention aku ttumpu kt kdai top up.. Next, 'memory', di mana pas aku bli top up tu aku masih igt nk g amek adek aku kt skola dan cmne aku nk g skola adek aku tu.. Then 'language', mase aku g bli top up tu aku ckp kt pekedai tu aku nk bli top up ngan mgunakan bahasa.. Last skali 'reasoning and decision making', di mana aku akn wat desicion nak ikt jln mn nak g amek adek aku tu bdasarkan reason2 ttentu such as jem, jauh@dkt dan sbgainye..

Sume items yg aku tulis kt ats td adalah dalam list cognition di mana mksd sbnr cognition is the mental processes that are involved in perception, attention, memory, problem solving, reasoning and decision making..

Coz Cognitive Science neh blajo byk bidang (multidiciplinary fields) yg mana die nye main objective is to increase the humans performance.. Die akn mgurangkn error, increase the machine performance and so on..

Tu jelah yg aku dpt cite psl pe tu Cognitive Science kt korg.. Hrp2 korg phm explanation aku neh.. Klo korg xphm mknenye aky xreti explain (dats mean aku xleh jd cg huhu).. Ok la takat neh jek dl..

aiSya iRa

Friday, January 9, 2009

** aWak biLe aGi?? **

Semalam aku pegi mkn kt umah atok aku.. Die wat mkn2.. So, aku spt besa la jd org kt dapo.. Pastu dtg sorg sdare aku.. Die ty aku "Awk bile agi nk majlis besar??".. Agk xsuke aku ngan pertanyaan tu.. Rase cam agk rimas.. Tyme raye aritu pn rmai gk sdare ty aku cm2.. Kesnye sdare2 yg 1level umur ngan aku sume dh pregnant skng.. 2yg sume dok ty aku cm2.. Yg agi kesian sdare aku sorg tu, (xslp aku umur die sthn tua dari aku) die skng dh ngaja kt Limbang, Sarawak.. Mase raye aritu mak die ckp kt sume sdare yg dtg kt umh dorg mntk carikan die calon husband.. Punye la malu sdare aku tu.. Cian die.. Merah padam muke die tyme mak die ckp cm2 kt mak aku.. Tp tula kn pe nk wat.. Mak akn rsau la kn bl ank die xkwen agi especially pmpn.. Agi2 yg sm umur ngn ank die dh rmai kwen.. Huhu..

Aku sbnrnye bkn nk cite psl pe yg aku alami ke pe.. Tp aku jd rsau tkut2 mak aku pn cm2.. Agk naye gk tu.. Tp alhamdulillah mak n ayh aku stay steady.. Xcm2.. Mgkin pd dorg aku kck agi kot (i lyke hak3)..

Tu jelah yg aku nk kongsi ngan korg.. Ade byk bende agi aku nk share nnt kt my next post..


aiSya iRa

Hikmah Melihat Orang Yang Disayangi Ketika Tidur



Pernahkah anda menatap wajah orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatapdisaat sedang tidur. Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang. Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya. Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, rambut-rambut mulai putih,kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya dan rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah.. Lihatlah ibu anda... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai tubuh bayiitu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Ibulahyang setiap hari menguruskan keperluan kita dan paling rajin mengingatkansemata-­mata kerana rasakasih dan sayang yang kadangkala sering kita disalah ertikan. Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya... Rasakanl­ahbetapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kala tertutup oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar. Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur.

Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Untuk siapa dia berpenat lelah tak lain adalah KITA... Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa bahagia dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua. Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok"orang-orang kita kasihi itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ...


aiSya iRa

Monday, January 5, 2009

** waNita aKa woMen **


Aku wanita punya hati nurani

Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta telah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwa ku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwa ku ini

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwa ku ini


Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwa ku ini

Ku wanita.....
Yang hanya perlu kau fahami

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwa ku ini

aiSya iRa

Saturday, January 3, 2009

** terIma kaSih ciNta **



Terima Kasih Cinta

Tersadar, didalam sepi ku,
setelah jauh melangkah.

[#:]

Cahaya kasih mu, menuntun ku,
kembali dalam, dekap tangan mu.

[Reff:]
Terima kasih cinta,
untuk segalanya,
kau berikan lagi,
kesempatan itu.
Tak akan terulang lagi,
semua…
kesalahan ku,
yang pernah menyakiti mu.

Tanpa mu, tiada berarti,
tak mampu lagi berdiri.


*best gak lagu neh.. bila dgr lagu neh igt kt k'ida.. die suke gle lagu neh.. hehe..

aiSya iRa

** miNe **


I'm urs BUT U r NOT mine..

"Wat wud u do if u hav sumting but u cannot make it urs? Sum people noe dat it is urs but without any1 noe, it actually not belongs to u.. U r noting 2it.. "


Ayt2 kt atas neh tb2 wat aku tpikir.. Camne klo sume tu jadi kt aku? Ade sorg 'kwn' ckp kt aku td.. Tu aku copy die nye ayt.. Bila aku ty die knape bagi ayt cm2 kat aku die ckp "Cube ko pikir btol2 pe yg tsirat kt c2.."


Aku rase aku tau ape yg die mksdkan.. But i can do noting (just can cry inside.. hukhuk)


"Just because i smile on the outside doesnt mean that i am on the inside.."

(copyright from C.A)


aiSya iRa

Friday, January 2, 2009

** meMori terCiPta **



Memori Tercipta
Shila


Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


Special for:
My old frens (xSMKB KT, KMK, UNIMAS)
Azeera aka Che A, Rawaida aka Kak Ida
Hafiz aka Abg Apit
Aniha Nawi aka Nieha, Syahidah Ghani aka Idah
.... dan sume kwn2


aiSya iRa