Better In Time

There was an error in this gadget

Followers

Saturday, July 3, 2010

**meMoriAL**

Salamz.. Agak lama aku tak update blog ku ini.. Masa mencemburui aku tuk meng'update'nye.. rosak bahasa huhu.. Actually bukan tu perkara yang aku nak update kat sini.. Saje je iklan.. huhu..

Cuti aku kali ni adelah cuti yg agak meletihkan dan menyedihkan bagi aku.. On 29 April aku balik umah dari UPM ngan girangnye.. Sbb dah abih final dan dah sgt lame tak balik umah.. Dalam keseronokkan tu rupa2nya akan berlaku satu kesedihan yg teramat sgt dalam hidop aku sekeluarga.. Pada 4 Mei pagi2 aku bangun tido aku diberitahu tokki aku sakit perut dan mi ngan pa aku pun pegi ke umah nye.. Sehari sebelum tu pakcik aku dah call aku mintak aku hantarkan tokki ke KTS tuk appointment X-tray die.. Then on dat day, disebabkan tokki aku sakit pada malam tu, makcik aku amek cuti dan teman aku dan tokki ngan nekde ku ke KTS.. Pas X-tray, amek darah, cek urine, doc cakap tokki aku ade jagkitan kuman pada paru2 dan hati.. Hati sedikit bengkak.. Tapi belum dianalisa sepenuhnye oleh doc.. Jam 12 tokki aku kena pegi sane balik tuk dptkan keputusan sebenar.. Tokki aku risau pas doc ckp camtu dan die ckp kt aku kot2 die kena kanser hati.. Aku gitahu die kita tunggu keputusan doc cmne dulu.. Then, didapati tokki dijangkiti kuman pada paru2 dan radang hati yg tak teruk.. Lega kami sekeluarga masa tuh..

Then on 8 May, tokki aku sakit perut dan tak dapat tido.. Jam 1 pagi my parents and adik beradik die hantar tokki ke hospital.. FYI, tokki aku tiap2 tahun pegi hospital dan die tergolong dalam warga sihat.. Tak penah sakit teruk except buasir.. Buasir pun tak penah kena warded.. Ahamdulillah.. Malam tu, tokki aku for the first time warded.. Doc tahan tuk analisa pe yg patut.. On the following Thursday, tokki aku di CT scan.. Mase tuh, dah X-tray and doc dah cakap kt ktorg yg kemungkinan tokki nye hati ade nanah atau ketumbuhan.. Kalau nanah doc akan tebuk buang terus tapi if ketumbuhan ade 2 condition which are early stage still blh buang kat hospital selayang or late stage dah tak leh buat pe means cancer.. Mase tu kami sekeluarga lemah emosi seketika.. Tapi mujur la doc yg merawat tokki sgt bagus in psychology dan pandai make us feel better.. The following week, doc bagitau yg tokki mengidapi kanser hati tetapi doc tak dapat kenal pasti stage berape dan dirujuk ke pakar di hospital selayang.. Mase tu tokki aku nampak down.. Terkejut ngan penyakit die.. Tapi die hanye tau die ketumbuhan.. Kami merahsiakan sbb tokki aku lemah semangat dan sgt tak bagus tuk patient yg mengidapi cancer rase tertekan.. Lusa nye, doc bagitau kami tokki nye kanser dah stage 4 dan tak dapat di operate lagi.. Lemah lutut aku mase tu dengar doc cakap camtu tapi alhamdulillah kami redha.. Doc tak bagitau tokki yg die ade kanser sbb doc serah kat anak2 tuk bagitau.. Doc just ckp kat tokki bahawa doc tak dapat operate bcoz of age tokki yg dah 73 takut antibodi tak larat nak tahan.. Then, on the next day tokki nak balik umah dan doc bagi surat bertulis bahawa die dapat masuk hospital bila2 masa je dan ubat pain killer tampal dibekalkan tuk ketahanan badan die melawan penyakitnye itu..

Almost seminggu die dok umah, die kena cirit-birit bcoz of terlalu banyak makan ubat tuk buang air besar.. Mase tu kami dah stat berdebar sbb doc dh bagitau nanti akan tiba satu tahap yg mana tokki akan tak dapat mkn, vomitting dan tak kan keluar apa2 dari badan die.. Tapi alhamdulillah mase tu die still dapat berjalan, mkn lagi.. And doc dah bagitau yg akan tiba satu masa perut die akan buncit, kaki sembab, mata dan badan kuning dan lastly koma.. Mase tu kaki die dah sembab.. Sgt sedh tgk keadaan tokki mase tu.. Asek tahan sakit.. Disebabkan cirit-birit die jadi lemah sbb tak dapat makan.. Then, my parents, uncles and aunties pun suggest pegi hospital tuk masok drip.. Mase tu tokki warded for the 2nd time.. Pastu tokki mengalami bleeding yg sgt teruk dan didapati buasir die yg lama pecah.. Mase tuk perasaan kami hanya Tuhan yg tau.. Sgt sedih tgk tokki tahan sakit.. Mase bleeding tu die sedar.. Dan bleeding tu berpanjang sehingga minggu terakhir tokki di hospital.. Mase tu tak tergambar perasaan kami.. Pada hari Sabtu 12 Jun tokki didapati nazak.. Oksigen dalam badan die semakin berkurang.. Doc tanye kami sekeluarga nak pakai mesin.. kami sekeluarga tolak dan redha sekiranye tu dah ajal die.. Alhamdulillah pastu keadaan tokki dh ok..Tapi wyar sane sini.. Mase tu doc dah nasihatkan kami supaya jgn tinggal tokki dan bacakan yasin tuk die..

Seminggu berlalu dan pada hari Khamis 17 Jun tokki nak balik umah.. Doc pun dah tak dapat nak wat apa2 dah mase tuh.. sepanjang tokki kat hospital die still solat walaupun dah tak dapat bangun dan die selalu berpesan kat kami supaya jangan menangis.. Menangis ibarat kami tak redha pemergian die.. Sayu aku ingat kata2 tokki.. Die dah tau masa die akan tiba.. Tokki jugak dah bagitau die akan meninggal hari Sabtu tapi kami tak terfikir sangat mase tu.. Dan pada 19 Jun 2010, jam 12.40 tghari tokki menghembuskan nafas terakhir di depan mata aku.. Tak tergambar ngan kata2 betapa sedihnye kami.. Cuti semester 3 bulan nie merupakan cuti yg memberi kenangan yg tak akan aku lupakan dan sgt banyak memori tokki.. Doc ade sahakan bahawa tokki dh 1 tahun sakit tp saat akhir baru dikesan.. Ia bermula ngan hepatitis B.. Tapi tak sedar.. Alhamdulillah perjalanan tokki aku lancar.. Walaupun sakit die teruk tapi alhamdulillah muka tokki tak penah berkerut menahan kesakitan.. Alhamdulillah.. Semoga roh tokki Wan Nawang @ Wan Awang bin Wan Chik ditempatkan dalam kalangan orang2 beriman dan beramal soleh.. Amin..


No comments: